Tetanoz Belirtileri ve Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri. Tetanoz Belirtileri. Tetanoz Nedir? Tetanoz (Kazıklı Humma), Clostridium Tetani denilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta, nemli ortamda, gübre içerisinde oksijensiz ortamda yaşayabilen ısıya dayanıklı bir mikrop olan tetanoz mikrobu, salgıladığı toksin ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir.

Tetanoz mikrobu spor adı verilen forma gelmesiyle kendini dış ortamda canlı tutabilecek özelliğe sahip olur ve yıllarca toprakta canlı kalabilir. Bakterinin oluşturduğu sporlar ısıya ve kimyasal ajanlara karşı oldukça dayanıklıdır ve öldürmesi çok zordur.

Tetanoz Bulaşıcımıdır?

Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz.

Tetanoz Nasıl Bulaşır?

Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak  ölümcül sonuçlara neden olur. Hastalık bulaştıktan sonra tedavisi zordur ve ölüm oranı yüksektir.

Ameliyat yaraları, damardan ilaç kullanımı, yaralanmalar, sıyrıklar, açık yaranın etraftan bulaşması, deri yaraları, hayvan ısırıkları, diş enfeksiyonları, piercing ve dövme gibi durumlar bakterinin vücuda girmesine neden olur.

Her çeşit kirli yaralanma durumunda önce temiz sabunlu suyla ardından da oksijenli suyla yıkanmalı. Sonra alkol ve tentürdiyot gibi bir dezenfektanla temizlik yapılmalıdır.

Tetanoz Ne Zaman Belli Olur?

Vücuda giren mikrobu belirti göstermesi için geçen kuluçka süresi 2-14 gündür.

Tetanoz Nasıl Anlaşılır – Tetanoz Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kuluçka döneminden sonra toksininin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisiyle belirtiler ortaya çıkar. Çenede, boyunda, omuzlarda ve sırtta kasılmalar oluşur. Daha sonra karın, kol ve bacaklara yayılır. Tetanozun en çok görülen şeklinde ilk belirti çene kitlenmesidir. Çene ve ağızdaki spazmlara bağlı yutma güçlüğü oluşur. Ayrıca ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış görülür.

Tetanoz Öldürür mü?

Salgıladığı zehirle tüm vücutta  felç ve kasılmalara yol açar. Hastanın bilinci kaybolmaz ama solunum sistemi felci gelişirse solunumu bozulur ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybeder.

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşısı toksoid denilen inaktive toksindir. Difteri – tetanoz – boğmaca (DBT) aşısı, difteri ve tetanozun zararsız hale getirilmiş toksinlerini ve ölü boğmaca mikrobunu içerir. Tam etki sağlaması açısından DBT aşısının çocukluk döneminde 5 defa uyuglanması gerekir. İlk 3 doz 2, 3 ve 4. aylarda, 4. doz 16-24 ay arasında, 5. doz ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Anne adayına hamileliğinin 20. haftasından itibaren 2 doz tetanoz aşısı yapılır. 15-49 yaş arasındaki kadınların 5 doz tamamlayacak şekilde tetanoz aşısı olması gerekir. Yeni doğan bebeklerde tetanoz sebebiyle ölüm oranı oldukça fazladır. Yeni doğan bebekte emme güçlüğü en çok görülen belirtidir. Yenidoğan tetanozuna yakalanan bebekler doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakır ve  kaslarındaki kasılmalar nedeniyle vücutları kaskatı kesilir.

Yenidoğan tetanozu, aşı olmamış annelerden ve temiz olmayan şartlarda doğan bebeklerin göbek kordonunun steril olmayan aletlerle kesilmesinden dolayı oluşur. Gebelik sırasında aşılanma bebeğin koruyucu miktarda tetanoz antitoksiniyle doğmasını sağlar.

Hamilelikte yapılmaması gereken aşılar canlı virüs aşılarıdır. Canlı virüs aşıları yapılması durumunda 4 hafta gebe kalınmaması gereklidir.

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Hastalığın geçirilmesi bağışıklık sağlamaz. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşının uygulanması gerekir. Aşıdan sonra 10 yıl geçmişse risk vardır. Tetanoz aşısı canlı aşı olmadığı için sağladığı bağışıklık zaman içerisinde azalır. Çocukken ya da erişkin yaşta aşı serisi tam olarak uygulanmışsa ve her 10 yılda bir uygulanıyorsa etkinliği %100’dür.

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri

Tetanoz aşısı sonrası bölgesel ağrı, şişlik, kızarıklık, lenf bezi büyümesi ve ateş oluşabilir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi etkiler 4. ve 5. dozlardan sonra daha fazla görülür. Bazı çocuklarda, aşının uygulandığı kol veya bacak tamamen şişebilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Tetanoz Belirtileri ve Tetanoz Aşısı Yan Etkileri” üzerine 129 yorum

  1. Bi doktor da ac yarana bakim demedi bir aşı salla gitsin basindan ben belki gec geldim Atatürk hastanesi acil doktorundan dikayetciyim ölürsem

  2. Ben dün oldum şimdi ayagimin biri cukurda öluyorum gec yaptirdigim icin zaten doktor lar ilgilenmedi hic

  3. Arkadaşlar ben bugün oldum aşıyı yaparken acımıyor ama yaptıktan sonra biraz ağrıyor korkucak bişey yok

  4. Ben aşı olurken hiç acımadı ama 3,4 saat sonra acımaya basladı ve 6 gün geçtiği halde halan daha acıyo ve orası moorardı. Acımasının sebebi herhalde yanlışlıkla geceleri o kolumun üstüne yatıyorum ne kadar dikkat etsemde ama sobanın yanında oturunca acısı gidiyor.

  5. ARKADAŞLAR HİÇ KORKMAYIN ÇÜNKÜ OLURKEN GERÇEKTEN HİC ACIMIYO 1 SANİYE BİLE SÜRMÜYO.FAKAT AŞIDAN BİR KAÇ SAAT SONRA HAFİF AĞRI OLUYO.BUZ KOYARAK GEÇİŞTİREBİLİRSİNİZ….. 😀 TEDİRGİN OLMAYN 😀

  6. Aşıdan sonra sol tarafa doğru yatmayın, ağrı yapıyor baya bir. Sağ tarafıma yatamadığımdan ve denilenleri ciddiye almayıp sol tarafıma doğru yatığımdan baya kolum acıyor şuan :/

  7. ya merak etmeyin hiiç acımıyo aşı sırasında 1-2-3 diyon bitiyo hiç bişi hissetmeden knklar amaaaa bunuda unutmayın 5 saat sonrasında ağrıyoo ama dayanamayacağınız kadar değil hafif bi ağrı herkes abartmış 3 gnde ağrı 0 oluyo hadi iyi günler hıı bu da önemliii sakın aşı sırasında kolunuzu sıkmayın yan sınıftan arkadaşın kolunda kırıldı iğne .. 😀

  8. ya valLAHA YEMMİN EDİYORUM SAKIN SAKIN AŞI VURMAYI EĞER SİZE DERLERSE HİÇ ALDIRMAYIN EMİNİM SİZE DİYECEKLER BİRİCİ SINIFLARA 3 TANE VURUYO UTANIN SAKIN AÖMA SAKIN ARKADAŞLAR GAZA GELMEYİN VALLA YEMİN OLSUN SABAHLARA KADAR YATAMAYACAKSINIZ LÜTFEN VURMAYIIIIIINNNNNNNNNNNN

  9. ya arkadaşlar bence tetenoz olmayın ilerde çocugunuz olmaz ağrısını dindirmek için ne yapmalıyım diyosanız eğer iltihap varsa şişkinlik soganı haşlayın sarın kolun şişen yerine sabahleyin kaktıgınızda ağrı diye bişey kalmıycak eğerateşiniz varsa bolbol mandalina yeyin eğer ağrı varsa 1tane ağrı kesici için yarım saat sonra 1 tane daha ha bunu unutmayın sakın ama sakın buz koymayın ha ağrı kesiciyi içtikten sonra televizyonda en sevdiğiniz kanalı izleyin hemen geçer ha ama kolunuzu çook kasmayın felç olursunuz allah muhafaza o sööylediklerimi deneyin olacağınna eminim eger vaktiniz gece yetmese valakin sogan olmsa fazla masrafa gerek yok lokum illaki bayramdan kalmıştır . lokumu koyun sarın eger lokum olmasa hiç korkmayın incir bırakın eğer incir yoksa masrafa gerek yook yogurt surun yourt ha arı sokunca şişiyor ya yogurt vurun ve o yeri bastırmadan kasmadan sarın bana teşekur edecekdsiniz vallaha hepinize gecmiş olsun inşallah geçer hadi görüşmek üzere bay

  10. arkadaşlar bende bügün aşı oldum vurdugunda hic acımıyor 1 2 saat sonra kolda uyuşma başlıyor ve eve geldiginizde uykusuzluk,şişme,halsizlik,ağrı gibi durumlar oluyor . Olmayanlara söyliyim hiç korkmayın olanlar içinde GEÇMİŞ OLSUN …

  11. arkadaşlar okuldakiler haber veriyorlar mı aşı olmada önce mesela yarın olcanız die

  12. Ya bizde 2 gun once olduk ilk vurduklarinda kolumu gercekten igne yakti sonra 1gun icinde gecti yanmasi ama cok siddetli agriyor birde halsizlik ama 2-3 icinde gecti agriyan kolunuza buz koyarsaniz agrinizi hafifletir
    Gecmis Olsun Arkadaslar…

  13. arkadaşlar, bizde yarın olcaz, forum verdiler eve ama evet yazdık,,, acayip tırsıyoooooooom:d

  14. arkadaşlar yapmadan önce aşıyı haber veriyorlarmı yarın olcanız gibisinden yoksa habersiz mi geliyorlar doktorlar teşşekkürler

  15. valla ben oldum ve şu anda 8. sınıftayım bi bok olmadı valla hiç acımıyoda minnacıcık ineden mi korkuyonuz

  16. Yarin olacaz cok korkuyorum – OKYANUS KOLEJI 8. SINIF ÖĞRENCİSİ

Yorum yapın

css.php