Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vücutta Kaşıntı Nedenleri. Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı birçok deri hastalığında görülen bir belirti olmakla birlikte başka hastalıkların ön belirtisi de olabilir.

Deride görünür herhangi bulgu yokken, kaşıntı şikayeti oluyorsa, bu durum aksi kanıtlanana dek, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmelidir. Kansızlık, karaciğer veya böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, barsak parazitleri ve diğer etkenlerle ilgili incelemelerin yapılması gerekir.

Kaşıntının Nedenleri

• Kaşıntılar egzema, mantar enfeksiyonları, ürtiker, suçiçeği, böcek sokması, uyuz, bitlenme, isilik, dermatitis herpetiformis gibi bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle oluşabilir.

• Kronik bir cilt hastalığı olan sedef ciltte beyaz pullarla kaplı kırmızı bölgelerin oluşmasıyla ortaya çıkar ve ciltte kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi yakınmalara neden olur.

• Farklı alerjik etkiler nedeniyle, cildin çeşitli bölgelerinde meydana gelen bir deri hastalığı olan egzama kabuklanma, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi yakınmalara yol açar.

• İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada veya bebeğin fazla sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. Aşırı terlemeye sebep olan kalın giydirilme ve sık yıkanmama gibi etkenler de sorunun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Bir süre sonra kızarıklıkların üzerinde kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek bu bölgeleri kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar oluşabilir.

• Çocukluk döneminde başlayan alerjik bir deri hastalığı olan Atopik dermatit deride kaşıntılı kızarıklık ve kabarma ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde ise yerini kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Genellikle kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de döküntüler oluşur.

• Uygun olmayan deterjan kullanımı, bebeklerin cildinde kaşıntı, kızarıklık ve beneklenme gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür deterjanla yıkanan giysilerin giydirilmesi, bebek cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonuna zemin hazırlar.

• Astım ya da saman nezlesi kuru kaşıntılara yol açabilir. Saman nezlesi burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıyla ortaya çıkar.

• Önlenemeyen cilt kabarması ve kaşıntısı alerji belirtisi olabilir. Sıcak havalar sebebiyle yeni çiçek açan bitkilerin tozları bazı insanlarda alerjiye neden olmaktadır.

• Yaz mevsiminde görülen vajen mantarlarının en önemli nedeni nemdir. Deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmek mantar oluşumunu tetikler. Kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar meydana gelir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem  oluşabilir.

• Hamilelikte hormonların etkisiyle safra kanallarında konsantrasyon artar ve safra atılımı yavaşlar. Kanda safra asitlerinin birikmesi kaşıntıya neden olabilir.

• Yaşlı kişilerde sıkça görülen deri kuruluğu da kaşıntıya yol açabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte derinin nemini koruyan doğal yağ üretiminde azalma olur. Kuru hava ve sık sık sıcak suyla banyo yapılması gibi etkenler, derinin kurumasına yol açabilir.

• Antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı ilaçlar yaygın kaşıntı ve döküntüye sebep olabilirler.

• Yün, kimyasal maddeler, sabunlar, kozmetikler deriyi tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir.

• Nörolojik ve psikolojik bozukluklar kaşıntıya sebep olabilir.

• Diyabet, iç organ kanserleri, safra kesesi taşları veya viral hepatit gibi sebeplerle oluşan safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma gibi malign  kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik hastalıkların mevcudiyeti durumunda veya bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak yaygın kaşıntılar hissedilebilir.

• Hipertiroid ve  hipotiroid gibi rahatsızlıklar kaşıntıya neden olabilir.

• Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yükselmiş Paratiroid hormon, A vitamini, kalsiyum ve düşük demir düzeyleri kaşıntıya yol açabilir.

• Kaşıntı kolestatik karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Önce ellerde, ayaklarda ortaya çıkar ve geceleyin daha da kötüleşir.

• Hodgkin lenfomalarda kaşıntı, ateş ve gece terlemesi gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bir haftadan uzun süren ve geçmeyen kaşıntı, tüm vücutta yaygın kaşıntı, irinli akıntı, yüksek ateş, boyun, koltukaltı veya kasıktaki lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar görülüyorsa bir dermatologa başvurulmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?” üzerine 123 yorum

  1. Benim Sırtım Her Denize Girdiyimde Vücudum Kabarıyo

  2. pınar hanım sizin yazınız dikkatimi çekti kaşıntılarınızın sebebinin bulunamadığından bahsetmişsiniz benim kardeşimdede kaşıntıyla beraber yüzünde kabarma oluyodu şunu tüm samimiyetimle söylüyorum prof. doktora gittik bunların sebebini zaten bulamıyoruz dedi aynen cümlesi buydu kaşıntı önemsiz gibi durmasına rağmen hayat boyu kaşındığınızı düşündüğünüzde çok kötü bi durum size tavsiye edebileceğim bitkiler üzerine uzman imran çağatay isimli hocamız var bu kişiyle irtibata geçin lütfen kardeşim verilen ilaçları kullandı ve sadece 3 ayda bunu atlattı ama şöyle bi durum var siz 8-9 senedir bu hastalığın sürdüğünü söylemişsiniz sizinkinin geçmesi biraz zaman alabilir bunu imran hoca daha iyi anlatır size gerçi ben adresini yaziyim imrancagatay.com adresinden ulaşabilirsiniz burada yazdıklarımın hepsi doğrudur herhangi bir amaç taşımamaktadır lütfen inanın

  3. Merhaba
    1-2 haftadır vucudumun bazı yerlerinde tatlı kaşınma ardından tabi kaşıdıktan sonra şişme oluor şu an sağ avucumun içi parca parca kaşınıo kaşınan yerler de kırmızı renkte kendini belli edio alerji testi yaptırdım yuksek çıkmış aksamları acilde iğne yaptırdıgım zaman gecio yarın yine aynı oluor .. bugun nasipse kanıma baktıracam ne uyuz bişe ßuu yakıyorrr yahuu…

  4. 1 haftadır saç diplerim kulaklarım kollarım parmaklarım vs vs kaşınıyor görünürde birşey yok deli olucam artık.hangi doktora gitmeliyim?

  5. Yaz bi geldi bendede çıkmaya başladı sanırım güneşten benim sadece ellerimde ve kollarımda var anlamadım ki bir anda kaşıntı geliyo ve ve yayılıyo her tarafa bende b12 vitamin eksikliği çıkmıştı bununla alakası varmıdır ?

  6. Herkeze merhabalar bir anda vucudumda alerji benzeri kabarmalar oldu ve siddetli kasinmalar.Geceler haram oldu resmen nasil bir illettir bu anlamadim Allah yardimcimiz olsun.

  7. Mrh Arkadaşlar ,
    Ben tam 10 aydır gece – gündüz durmadan saç diplerimden tutunda ayak uçlarıma kadar vucudumun aklınıza gelebilecek her tarafı deli gibi kaşınıyordu. gitmediğimiz dr – hastane kalmadı bir türlü kaşımtıma son verecek ilaç bulunamadı taki 1 hafta öncesine kadar… Mersinde eczacı Yılmaz amca çok sevdiğim muhterem bilgili amcalardan bana birşey önerdi çok eski yaşlı dr bildikleri bir yöndem hiç düşünmeden kabul ettim ve yaptırdım kaşıntılarım şimdi hiç yok denecek kadar az Allaha şükürler olsun rahatladım kaşınmanın ne iğrenç bir durum olduğunu yaşam kalitesine düşürdüğünü sizler kadar bilirim, tedavi şu sekilde oldu. damarlarımdan 4 gün boyunca damarlarımdan belirli bir cc kan aldılar ve bu kanı kalçadan tekrar vucuduma verdiler ayrıca sabah akşam calcium-sandoz+vitamin c içtim şu an kendimi çok iyi hissediyorum yarın kontrolüm var. umarım birdaha kaşınmam Allah hepimizin yardımcısı olsun

  8. avustralyadan yaziyorum 27 yasinda oglumun koltuk altinda iltihapmalar oluyor bir cok noktada buradaki doktorlar bir kac defa kesip temizlediler ama yeniden geliyor bir sey yapamayiz dediler careziz kaldik eger cevap yazarsaniz sevinirim

  9. mrb arkadaşlar.. bendede durup dururken vücudumda bir kaşıntı başladı. daha önce hiç böyle bir durum yaşamadım. araştırdığım bilgilerde cocuklukta geçirmiş olduğunuz bir alerjik hastalığı tekrar nüksedebilir diye yazıyor ama ben daha önce hiçbir alerjik hastalığı geçirmedim. 1 haftadan beride saçlarımdan tutunda vücudumun heryerinde bir kaşıntı var öldürüyor bu kaşıntılar beni …sürekli duş alıyorum geçer diye ama nafile korkmaya başladım açıkcası .. lütfen bitkisel yöntemle kaşıntısının geçtiğini söyleyen arkadaşım ne kullandığınızı yazarsanız çok mutlu olurum .. yoksa daha fazla dayanamıcam bu kaşıntılara:((((((

  10. Vücut ısımın yükselmesiyle birlikte Çok şiddetli kaşıntı nöbetleri geçiriyorum vücudu serinlettiğimde kesiliyor kızarma ve kabarmalara neden oluyor. bu hastalığın adı nedir ve tedavisi için neler yapmalıyım

  11. laparoskopi ile safra kesesini aldirdim. sonrasi buyuk derecede alerji problemi basladi.butun vucudum kizarip kasiniyor. yardimci olursaniz sevinirim.

  12. genel olarak elimde ve ayağımda daire şeklinde kızarıklık oluyor. kaşınıyor arada bi fakat daha çok ateş gibi yanıyo ve iğne gibi batıyor.doktor jel verip duruyo ne tahlil yapıyo ne bişe. sizde ne olabilir??

  13. mrb annem 1 aydır kaşinıyor sivilceler çok büyük ve vücudunu kaplamiş durmadan kaşinıyoo doktora gitii hiç bişey olmadı ne yapmalı annem yerinde duramıyorr

  14. dursun merhaba . . o bitkiler nedir bend oluyorum eok fena alerji kasıntı kabartı oluyo halsız kalıyorum kemıklerım agrıyo … senede bır kez özellıkle cok fazla üzüldüğümde ortaya cıkıyor alerjım basladında strese kapılsam bı an daha da artıyo bi çok bitkisellerde kullandım ama azalıyo sadece 15 gun benı hasta edıyo sora gecıyo lakın gecene kadarda hayatımı zehır edıyo ..o gıttıgınız yer neresı lutfen bana yaz

  15. slm arkadaşlar öncelikle geçmiş olsun herkese bende 5 yıldır bu kaşıntıdan çekıyordum gitmedığim doktor kalmadı ama sonunda bır arkadaşımın önerısıyle bır özel yere gıttım orda tamamıyla doğaol ilaçlarla şu an tedavı görüyorum kaşıntım kesıldı allah yardımcınız olsun çok zor bır durum

  16. merhaba bn Pinar 17 yasindayim avusturyada oturuyorum. bende 8-9 senedir kasiniyorum ve neden oldugunu bulamadilar. avusturyada ve türkiyede doktorlara gittim ve hic biri bulamadi. kasinti ilk avuclarimdan veya kafamdan basliyor sonra bütün vicuduma yayiliyor kasiniyor ve sonra nohutun büyüklügünde sislikler olusuyor kizariyor. kasinmamam icinde hap kullaniyorum günde 2 sefer. ve bu kasinti benim saclarimi döktü ve artik kasinti yüzünden asiri kilo almaya basladim. lütfen yardim ediniz ne yapacagimi bilmiyorum. saygilarimla

  17. merhaba ben 31 yasında bir beyim vicudumda 1 yıldır kasıntı var doktora gittim kalemle cizdi ve kabarmayı gördü 15 adet tahlil sonrası temiz cıktı ama hala kasınıyorum ve kabarma ve kabuklanma oluyo kepek gibi bana doktorun dedigi sitrese baglı dedi ve yolladı napmam lazım bilmiyorum saygılarımla

  18. meraba benim hem karaciger sorunum var hemde kaşıntı ve kabarma oluyor bu belirti karacigerden dolayı olabilir mi??

  19. merhabalar ;
    yaklasık ıkı aydır karın ve bacak kısımlarımda kasıntılar oluyor.oncelerı soguktandır dıye pek ustune dusmedım.fakat son 2-3 haftadır karın bolgemdekı kasıntılarım cogaldı gecelerı ozellıkle kaşımamak ıcın cok dırenıyorum fakat kendıme hakım olamıyorum.sızce doktora gozukmem gerekıyormu yoksa mevsımden , sıcak – soguk ortamdan mıdır ?
    cevabınız ıcın sımdıden tesekkur ederım

  20. asrı kasntı sorunum var.doktora gttiğimde safra kesesinin cok çalışması nedeniyle olustuğunu söyledi.sadece kasntı var ateslenme gibi sorunlarım yok.anlamadığım safra kesesini hızlı çalısmasıyla kasıntını ne gibi bağlantısı var.Yardımcı olursanız sevinirim…
    Şimdiden teşekkür ederim.

Yorum yapın

css.php