Yüksek Tansiyon Belirtileri ve Yüksek Tansiyon Nedir? Hipertansiyon kan basıncının devamlı olarak 140/90 mmHg’nın üstünde olmasıdır. Normal seviyedeki kan basıncı dinlenme halindeki bir yetişkinde 120/80 mmHg’dır.
Büyük tansiyon kalbin kasılması esnasında ölçülen kan basıncıdır. Küçük tansiyon ise kalbin gevşemesi sırasında ölçülen kan basıncıdır.
Büyük tansiyon ya da küçük tansiyonun normalden yüsek çıkması hipertansiyonun varlığını gösterir. Çoğunlukla büyük tansiyon ve küçük tansiyon beraber yüksektir.
Tansiyon Nasıl Ölçülür? Tansiyon ölçümünde en doğru uygulama her iki kol ile bacaktan ölçüm yapılmasıdır.
Tansiyonu ölçtürmeden önce en az 5 dakika dinlenilmesi gerekir. Ayrıca ölçümden önce çay, kahve, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalı.
Ayrıca 24 saat boyunca hastanın üzerinde kalabilen tansiyon holteri de kullanılabilir. Bu alet 15 dakikada bir ölçüm yaparak tansiyon oranlarını hafızasına kaydeder. Böylece hastanın gün boyunca tansiyonunun kaç olduğu tespit edilmiş olur.
Yüksek Tansiyon Belirtileri
Yüksek tansiyon herkeste belirti vermeyebilir. Bu kişilerde hipertansiyonun varlığı kan basıncı ölçümüyle mümkün olur. Hipertansiyon baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, halsizlik, çabuk yorulma, burun kanaması gibi belirtilere yol açabilir.
Kan basıncı aşırı yükseldiğinde dilde peltekleşme, çift görme, yüz ya da vücutta karıncalanma oluşabilir. Eğer hipertansiyon vücutta bir zarara yol açmışsa bununla ilgili belirtiler meydana gelebilir. Yüksek tansiyon kalp damarlarına hasar vermişse göğüs ağrısı, göze zarar vermişse görme kaybı meydana gelebilir.
Yüksek tansiyon çoğu kez belirti vermediği için tansiyon sorunu olsun olmasın herkesin yılda birkaç kez tansiyon ölçümü yaptırması gerekir.
Hipertansiyon Risk Faktörleri
• 45 yaş üzeri olanlar
• Ailesinde hipertansiyon – felç vakası olanlar
• Fazla tuz tüketenler
• Menopoz sonrası kadınlar
• Kilo fazlası olanlar
• Alkol ve sigara kullanlar
Yüksek Tansiyon Nedenleri – Tansiyon Neden Yükselir?
* Yüksek tansiyon hastalarının % 90’ında yüksek tansiyonun sebebi tespit edilememektedir. Bu durum primer veya esansiyel hipertansiyon olarak tanımlanır. Geri kalan %10luk kesimde ise sebep tespit edilir ve bu da sekonder hipertansiyon olarak ifade edilir.
* Sekonder hipertansiyonda tansiyonun yüksek olması ayrı bir hastalıkla ilgilidir. Sekonder hipertansiyonda en çok karşılaşılan sebep böbrek rahatsızlıklarıdır. Bunun dışında hormonal ve sinirsel faktörler de sekonder hipertansiyona neden olabilir.
* Tuz tüketimi hipertansiyon oluşumunda önemli rol oynar. Eğer fazla oranda tuz alınıyorsa ve böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı ise bu durum hipertansiyonun meydana gelmesine sebep olabilir.
* Bazı ilaçlar tansiyonun yükselmesine neden olabilirler. Romatizma ilaçları, hormon ilaçları, doğum kontrol hapları ve bazı ağrı kesiciler tansiyonun yükselmesine yol açar.
* Hipertansiyon adlı tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre günlük 355 mililitrenin üstünde meşrubat içimi tansiyonun önemli ölçüde artmasına yol açmaktadır.
* Circulation dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre tansiyonları risk faktörü oluşturmaya başlamış kişiler, şekerli içecek tüketimini günlük bir bardak azalttıklarında, büyük tansiyonun 1,8 mm Hg, küçük tansiyonun ise 1,1 mm Hg düştüğü tespit edilmiştir.
Yüksek Tansiyonun Zararları – Yüksek Tansiyon Neden Ciddi Bir Sağlık Problemidir?
Hipertansiyon kalp büyümesi, kalp yetmezliği, kalp krizi, böbrek yetmezliği, beyin damarlarında kanama, görme kaybı ve körlük gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Uzmanlar yüksek tansiyonun tedavi edilmediği takdirde yaşam süresini en az 10 yıl azaltacağını belirtiyorlar.
Hamilelikte tansiyonun normal seviyenin üzerine çıkması halinde dikkatli olunması gerekir. Tansiyon, preeklampsi, eklampsi adı verilen hamilelik döneminde görülen hastalıkların işareti olabilir.
Gebelikte yüksek tansiyon denilen preeklempsi, çoğunlukla hamileliğin 20. haftasından sonra görülür ve gebeliğe bağlı anne ölümlerinin en önemli sebebidir. Erken dönemde tedavisi mümkün ancak, geç dönemde annenin ve bebeğin yaşamını yitirmesine neden olabilen önemli bir hastalıktır.
Preeklampsi Nedir? Preeklampsi hamileliğin 20. haftasıyla doğumdan sonraki 1. haftanın sonu arasında, hipertansiyon ve albüminüri ya da ödemin meydana gelmesidir.
Sıcak havalar hipertansiyon hastalarında beyin kanaması riskini artırdığı için sıcak havalarda tansiyonun yükselmesine yol açabilecek her türlü riskten kaçınılması gerekir.
Yüksek Tansiyon Cinselliği Etkiler mi?
Kontrol altına alınmamış bir hipertansyion cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir. Yüksek tansiyonun sebep olduğu damar duvarındaki bozulma, cinsel işlev bozukluğuna yol açabilir. Ancak yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan idrar söktürücü ilaçlar da ereksiyon bozukluğuna sebep olabilmektedir.
Hipertansiyonda Son Gelişmeler
Bilim dünyasında yüksek tansiyonun nedenleri ve tedavisi için araştırmalar devam etmektedir.
• Cambridge ve Nottingham üniversitelerinca yapılan araştırmalarda yüksek tansiyona yol açan mekanizmanın tespit edildiği açıklanmıştır. Tansiyon, anjiotensin adı verilen hormonlar tarafından kontrol ediliyor ve bu hormonun yükselmesi kan basıncını artırıyor. Bilim adamları şimdi bu hormonların aşırı üretimine sebep olan anahtarı engellemenin yolunu bulabileceklerini belirtiyorlar.
• Massachusetts General Hospital tarafından yürütülen araştırmada NPPa ve NPPB adı verilen 2 genin yüksek tansiyonla bağlantısı incelenmiştir. Bu 2 gen natriuretic peptides adlı protein üreterek kan damarlarınının gevşemesini ve fazla sodyumun idrar yoluyla atılmasına yardım ediyorlar. Fakat bu genlerin değişime uğraması nedeniyle, sodyumun atılmasına yardımcı olan protein seviyesinde azalma meydana geliyor ve bu da yüksek tansiyon riskinin artmasına yol açıyor.
• Alman ve İsviçreli bilimadamları tarafından geliştirilen CYT006 adlı aşının yüksek tansiyonu aylarca önleyebileceği belirtiliyor. Angiotensin adı verilen hormon kan basıncını yükselmesine neden olmaktadır. Aşının uygulanmasıyla bu hormona karşı antikor geliştiriliyor ve bu antikor hormonun etkisi azaltıyor. Bu şekilde de tansiyon düşmüş oluyor.
• Deneysel çalışmaları son aşamasına gelen yeni bir yöntemde ise; kateterle kasık atardamarından girilerek hipertansiyonda etkili olduğu düşünülen böbrek üzerindeki sinirler yakılıyor. Bu yöntemin ilaçla tedavi edilemeyen hastaların, büyük tansiyonunda bir yılda 30 birimlik azalma sağladığı belirtiliyor.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
saçma…çünkü nasılsa öleceğiz.ölmek için zaman ertelenmez.boşuna para.hayattan nefret ediyorum…