Spirulina Faydaları Nelerdir?

Spirulina Faydaları. Spirulina Nedir? Her şeyden önce spirulina mavi-yeşil alg ailesinden gelir. Bu yosun türü genellikle, tüm dünyada sıcak ve alkali sularda bulunur, Orta Afrika ve Meksika’da oldukça yaygındır. Spirulina çok çeşitli vitaminler açısından zengin bir kaynak olduğu için süper besin ismiyle anılmaktadır.

Spirulina yosunu içeriğinde yaklaşık% 70 protein, E, C (beta karoten) ve B kompleks, vitaminleri mineraller, phycocyanin, gamma-linoleik asit, ve klorofil barındırır. Güçlü bir antioksidan ve ayrıca anti-inflamatuar özellikleri olan evercetin adlı maddeyi yoğun olarak içerir. Eğer havucun beta karoten açısından zengin olduğunu düşünüyorsanız, spirulina’nın çok daha fazla içerdiğini bilmek sürpriz olacak! Gerçek şu ki var olan en zengin beta karoten kaynağıdır.

Spirulina Yosun Hapı – Spirulinanın Sağlığa Faydaları

İçeriğindeki çeşitlilik sebebiyle,  spirulina vücut için önemli bir besindir.

Spirulina ve Diyabet

Spirulinanın, diyabet tip 2 hastaları üzerinde pozitif etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir.  Aynı zamanda, 6-8 hafta süreyle kullanımından sonra;  açlık kan şekeri seviyesini düşürmek konusunda olumlu etkilere  sahip olduğuna dair araştırma bulguları olmakla birlikte bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Spirulina ve Kilo Kaybı. Spirulina Zayıflatırmı?

Günümüzde spirulina zayıflama terapisinde oldukça popüler olmaya başlamıştır. Şimdilerde, çoğunlukla en zengin iştah kesici vitamin olarak pazarlanmaktadır. Spirulina aslında gereksiz karbonhidrat veya yağ olmadan, tüm gerekli besinler ve amino asitleri içeriğinde bulunduran ve et olmayan oldukça yüksek protein içerikli bir kaynaktır.

Spirulina ve Kolesterol

Yukarıda belirtildiği gibi, spirulina aynı zamanda, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerinin düşürülmesi açısından da oldukça umut vericidir. Ayrıca, anne sütünde  bulunan, benzersiz gama linoleik asiti de (GLA) içermektedir. Bu birincil yağ asidi, genel olarak kalp sağlığını düzenlemek için çok önemlidir.

Spirulina ve Bağışıklık Sitemi

Spirulina bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır. Daha fazla kanıta ihtiyaç duyulmakla birlikte spirulina’nın enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücut tarafından üretilen maddeler olan antikorların ve sitokinlerin üretimini artırabileceği belirtiliyor.

Cellular and Molecular Immunology‘ adlı derginin 2011 Ocak sayısında yayınlanan bir çalışmada yaşlı kişiler 12 hafta boyunca spirulina kullanmış ve süre sonunda yapılan testlerde bağışıklık fonksiyonlarında gelişme ve kansızlık proplemine karşı da olumlu etki gösterdiği saptanmıştır.

Planta Medica‘da 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada sağlıklı kişilerden oluşan bir grup katılımcı yedi gün boyunca 400 mg spirulina kullanmış ve süre sonunda yapılan incelemede vücuttaki doğal katil hücrelerin (natural killer cells) aktivitesinde gelişme tespit edilmiştir.

Deneysel çalışmalarda yapısında bulunan ‘kalsiyum spirulan’ adlı sülfatlanmış pokisakaritlerin bazı membran virüslerinin (herpes simplex virüsü-1, influenza A virüsü, HIV-1 virüsü) gelişimini engellediği ve virüslerin konakçı hücre içine sızmasını önlediği saptanmıştır. Ancak insanlar üzerinde de aynı etkiye sahip olup olmadığının anlaşılması için klinik çalışmalara gereksinim vardır.

Spirulina Nasıl Kullanılır?

Toz veya kapsül formunda günlük olarak 500 mg – 3000 mg kullanılır.

Spirulinanın Zararları Var mı?

• Nadiren, spirulina hafif mide rahatsızlığı ve mide bulantısına neden olabilir.

• Alerjisi olanlar, hamile ve emziren kadınlar doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır.

• Spirulina fenilalanin içerdiğinden fenilketonüri olanlar için uygun değildir.

• Lupus veya multipl skleroz gibi otoimmün bir hastalığı olanlar, metotreksat, prednizon, siklosporin veya azatioprin gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişiler doktorlarına danışmalıdır.

• Spirulina yosunun üretildiği havuz veya su kaynaklarına ağır metal bulaşması riski bulunduğu için güvenilir firmaların ürünleri tercih edilmelidir. Ağır metaller, zararlı bakteri ve toksin bulaşmış ürünler çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Spirulina Faydaları Nelerdir?” üzerine 11 yorum

  1. Spirulina yosunu çevresinde bulunan havada bulunan gazları emen bir yosun olup güvenilir yerlerden almanızı öneririm.. Ben şahsen kullanmadım lakin alırsam Ege üniversitesi çıkardığı Egert marka veya çukurova üniversitesi çıkardığı alfamag marka dışında kesinlikle almam bedava verseler bile

  2. ben bir solgarın spirulunasını kullandım unutkanlık için bana bir faydası olmadı ama yeğenimin migren ağrılarına iyi geldi

  3. Türkiye’de Adana’da Çukurova üniversitesi bu ürünü yapıyor tamamen Türk malı ve güvenilir vizyon Algee firması satışını yapmakta.bence sermayemiz ülkemizde kalmalı…

  4. Burası guvenilir SAGLIK bilgilendirme sitesi. Ancak bazi yorumlar ters oranda seviyesiz. gizli veya açık ürün reklam yapanlar var.Türkiye gibi ahlaki az gelismis tum ülkelerin internet sitelerinde moda oldu. Iyi niyetli sitelere giren satıcı kimliğini gizlemis zavallilar utanmadan marka veriyor ve ısrar ediyorlar.

  5. Bende bu ürünü kullandım, kolestrol sorunuma iyi geldi, Üreticisi Aft Gıda.

  6. Dökme ve parekende ürün satışı AlgBioTek firmasının hawaii spirulinası için mevcut. İlgilenenler spirulinaturkiye.com adresine gidebilir veya Hawaii Spirulina diye aratabilirler. Ürün fiyatları diğerlerine göre hem daha ucuz hem çok daha kaliteli ve temiz…

  7. spirulina yetiştiriciliği yapmaktayım..canlı olarak yada toz halinde istediğiniz miktarda gönderebilirim.Almak isteyen arkadaşlar bana mail atarak ulaşabilirler.

  8. spirulinanın etkisi içerisindeki fikosiyanin ve diger pigmentlere baglı.
    İnternette yaptığım araştırma sonucunda en yüksek miktarda en ucuza bu pigmentleri hawaii’de üretilen spirulina ile elde ediyorsunuz. Bilimsel araştırmaları incelemek isteyen arkadaşlar için ilgili link:
    Spirulina pacifica türü ve üretim teknikleri dosyaları okunmaya değer.
    Spirulina pacifica diye aratabilirsiniz, link verdirmiyorlar… 🙂
    nutrex-spirulina.com/spirulina_bilimsel_arastirmalar.html

  9. Selamlar Muazzez Hanım,
    Ben de spirulina kullanıyorum ancak pacifica cinsi (hawaii’den ithal geliyor). Türkiye’de bulunan en kaliteli ve en ucuza gelen, ısı işlemi görmemiş olan çok özel bir ürün. Kullandığınız diğer tüm takviyeleri unutun, tüm samimiyetimle söylüyorum.
    Bilimsel araştırmalar kısmı da NASA dahil birçok referans mevcut. İncelemenizde fayda görmekteyim.

    Sağlıklı ve iyi günler diliyorum!
    Ezgi keskintaş

  10. selam
    Yesil deniz yosunu toz olarak aldım OLDUKCADA PAHALI BIR URUN . ..kapalı carsıdan faydalarını duydum sadece saglıklı bunu nasıl kullanabılecegımı bılmıyorum .kolesrol hapı raporluyum ve ılac alıyorum .aynı zamanda metobolızmamdacok yavas kıloda veremıyorum dr gıtmekten bıktım .. doganın bıze bahsetmıs oldugu bıtkılerden faydalanmak ıstıyorum. sızden rıcam yesıl ve denız yosunu yemek ıcın nasıl hangı yemekte salatadam.- yoksa baska ek gıdadamı kullanmalıyım bılgılere cok ıhtıyacım var bana yardımcı olacagınızı umuyor saglıklı basarılı gunlerınızı olsun dılıyorum . saglıklı gunler ……Muazzez.unalan.

Yorum yapın

css.php