Küme Baş Ağrısı

Şiddetli Baş Ağrısı NedenleriKüme Baş Ağrısı Nedir? Baş ağrıları primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Primerde ağrıyı açıklayacak herhangi bir hastalık bulunmaz. Küme baş ağrısı, migren, gerilim tipi baş ağrıları bu grupta yer alır. Sekonder baş ağrılarının altında ise belirli rahatsızlıklar bulunmaktadır.

Baş ağrısının hangi grupta yer aldığını belirlemek için nörolojik muayene, beyin görüntülemesi, EEG, kan ve idrar tahlilleri gibi uygulamaların yapılması gerekir.

Küme baş ağrısı en kolay tespit edilen baş ağrılarından biridir.

Küme Baş Ağrısı Neden Olur?

Küme baş ağrısının nedeni tam olarak bilinemese de, beyinde sempatik adı verilen sinirlerde fonksiyon azalması, parasempatik denilen sinirlerde ise fonksiyon fazlalığı bulguları görülmektedir.

Küme baş ağrısı vücud saatini kontrol eden beyindeki hipotalamusla ilgili olabilir. Baş ağrılarının hergün aynı saatte ortaya çıkma sebebi de bundan kaynaklanabilir.

Alkol, parfüm kokusu ve aşırı sıcaklık artışı küme baş ağrılarını tetikleyebilir.

Küme Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

• Küme baş ağrıları genelllikle erkeklerde görülmektedir. Saniyeler süren şiddetli ağrı atakları arka arkaya kümeler halinde gelir. Ağrı daha çok göz çevresi ve şakakta yoğunlaşır ve tek taraflı olur. Gözde kızarma, yanma, sulanma gibi belirtiler görülebilir.

• Küme tipi baş ağrısı geldiğinde 15 dakika – 3 saat devam eder. Ataklar haftada bir olabileceği gibi gibi yılda bir de görülebilir. Ataklar sigara, alkol ve damarlarda genişlemeye neden olan ilaç kullanımıyla tetiklenebilir.

• Küme baş ağrıları geldiğinde her gün birkaç defa çok şiddetli ağrı yapar. Ağrının çoğu defa aynı saatlerde gelmesi en önemli özelliklerinden biridir.

• Küme tipi baş ağrısı nadir görülmesine rağmen, geldiğinde  kişiyi çok rahatsız eder. Genel olarak hep bir gözün çevresinde görülür.

• Ağrı göz ve çevresi, alın ve şakak bölgesine yerleşir. Ağrının yanında gözde yaşarma ve kanlanma,burunda şişme, burun akması, göz kapağı düşmesi, göz bebeğinde küçülme gibi belirtilerde görülür.

• Küme baş ağrısı günde birkaç defa ya da gün aşırı gelir. Çoğunlukla aynı saatlerde ve de genellikle geceleri görülür. Bu tür ağrı nöbetleri haftalar veya aylarca  sürdükten sonra kendiliğinden kaybolur.  Ancak senede bir-iki defa ya da birkaç senede bir benzer ağrılı dönemler yine kendini gösterir.

• Küme baş ağrısı 20-40 yaş arası erkeklerde daha çok görülür. Çocuklarda ve yaşlılarda ise nadiren görülür.

Küme Baş Ağrısında Kullanılan İlaçlar

Atak dönemlerinde triptanlar, yüksek kodein ve kafein ilaç bileşimleri kullanılmaktadır. İlaç yeterli gelmediğinde, tetikleyen sinir radyofrekans tekniğiyle yakılır ve hasta yaklaşık 5 sene boyunca ağrı hissetmez.

Küme başağrılarında en etkili tedavi biçiminin 20 dakikalık aralıklarla saf oksijen solumak olduğu belirtilmektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Küme Baş Ağrısı” üzerine 4 yorum

  1. Arkadaşlar ben yıllardır aynı ağrıyı çekiyorum tedavi yok sadece ağrı en üst noktaya ulaştığı anda ağrının olduğu tarafta sırttan başlayarak kulak arkasına kadar masaj aletiyle masaj yapın ağrı geçiyor.Sonraki günlerde yatmadan önce masaj yaptırın ağrısız günler sizi bekler.
    İyi akşamlar küme arkadaşlarım
    Kortizondan uzak durun

  2. 2 aydır bende bu hastalıkla tanıstım.. ilk geldiginde sag gözüme sanki sinek girdi gibi yarım saat sürdü kızarma yanma sulanma. arac kullanıyordum yanımdakine verdim süremedim arabayı. daha sonra tekrar etmesi üzerine göz doktoruna gittim ceşitli muhane falan sonuc göz için bir kaç ilaç ama ne fayda, en son norolojiye yönlendirdi. ilk basta isotin kullandım ataklar biraz azaldı gibi bir kaç gün hiç gelmedi hatta. diger haftaya çok kötü yakaladı gün boyunca 2 hatta 3 ü buluyordu fakat atak sonrası zahmeti gün boyu gözümden gitmiyordu.. en son hastanede yattım 4 gün emarlar filmler kan tahlilleri,

    Erdem arkadas gibi kortizon tedavisine baslandı. ilaça basladıgım gün bıcak gibi hepsini kesti. agrım kalmadı.. su an 3. hafta atak sıfır. daha. ilaçı almadan gece migde koruyucu içiyorum ilk hafta sabah 4 tane içiyordum. diger hafta 3 bu haftada 2 ye düştük… tabi bu kortizon ilaç yan etkisi fazla olan ilaç onun için ilaça baslandıgında sürekli kan alınıp seker takipi tansiyon takipi yapıldı. yanında kalsiyum ve migde ilaçıda kullanıyorum .. bu arada ilaçı aldıgım sürece yemekler periz.. kesinlikle sıfır tuz.. şireli serbetli içecekler yasak.. cay sekersiz..
    birde son olarak. vucutta sivilceler cıkmaya basladı bugün cildiyeye göründüm kortizon devam ettigi sürece olur dedi ilaç bittiginde gecermiş.. yinede su an onun içinde ayrı ilaç kullanıyorum..

    sonuc olarak kortizon atakları kontrol altına aldı.. fakat kortizonun yan etkilerinden korunmak için 4 adet ilaç kullanıyorum + periz.

  3. her gun eyni saatde agrilar 9.30-11.00 araliqda oluşur.hangi ilac kullanmami onerirsiniz

  4. Merhabalar,
    Aşağı yukarı 1 haftadır bu ağrıyı çekiyorum ve genelde uyur iken sabaha karşı saatlerde oluyor nörolog a gittim ve ilaçlı beyin mr ı çektirdi sonuç olarakta bana bazı ilaçlar verdiki hele biri kortizon ki yarından itibaren 4 gün boyunca bir anda 12 adet yutmamı söyledi daha doğrusu reçeteye öyle yazdı sizce doğru mu?

Yorum yapın

css.php