CRP Testi Nedir? CRP Yüksekliği Neyi Gösterir?

Yükseltilmiş C-reaktif protein nedir? C-reaktif protein (CRP), enflamasyon esnasında, karaciğerin ürettiği, ve enflamasyon sayesinde yükselen bir maddedir. Yükselmiş CRP, kan testleriyle tanımlanır ve, hastalık için, spesifik olmayan işaretleyici olarak kabul edilir. Doktorlar, semptomların enflamasyonu belirttiği, özellikle enflamatuar barsak hastalığı (İBH), artrit, ya da romatoid artrit veya lupus gibi otoimmün bozukluklar söz konusu olduğunda, bu testi isteyebilirler.

Bu test için nasıl hazırlanabilirim?

Bu test için, özel bir hazırlığa gerek yoktur, ama doktorunuzun, kullandığınız tüm ilaçlar, bitkiler ve takviyelerden haberdar olduğundan emin olunuz. Buna, reçetesiz ilaçlar da dahildir. Eğer, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar , aspirin, ya da steroidler alıyorsanız, CRP seviyeleri normalden daha düşük olabilir.

Bu test için normal aralık, laboratuara ve laboratuarda uygulanan prosedüre bağlıdır. Genellikle,  litre başına 10 miligram (mg / L) altındaki CRP düzeyi normal kabul edilir. Eğer kanınızdaki CRP düzeyi daha yüksek ise, vücudunuz iltihabi bir reaksiyon yaşıyor anlamına gelebilir. Enflamasyona neyin sebep olduğunu anlamak için daha fazla teste gerek vardır.

 
Pozitif test, vücudunuzda enflamasyon var demektir. Bu durum bir çok sebepten dolayı olabilir:

Kanser
Bağ dokusu hastalığı
Kalp krizi
Enfeksiyon
İnflamatuar barsak hastalığı (IBD)
Lupus
Pnömokok pnömoni
Romatoid artrit
Romatizmal ateş
Tüberküloz
Bu listeye tüm hastalıklar dahil değildir.

CRP için iki test mevcuttur. Bir tanesi, vücuttaki genel enflamatuar değişikliklerle birlikte oluşan CRP’nin spesifik olmayan yükselişini gösterir, diğeri ise, hassas CRP; kan damarlarındaki enflamasyonun ölçüsünü bildirir. Bu test, kalp hastalığı riskini ortaya koyabilir.

CRP, kalp hastalıkları için bir risk faktörüdür. Tahminlere göre, koroner arterler daraldıkça, kanda CRP yükselir. American Heart Association’a göre, 10 yıl içinde, orta derecede kalp krizi riski (%10-20 arası değişiklik ile) taşıyan insanlar için en gerekli testtir.
Kalp hastalığı riskini değerlendirmek üzere CRP testi yaptırıyorsanız, risk düzeyleri aşağıdaki gibidir:

Düşük risk. CRP düzeyi  litre başına 1.0 miligram
Orta risk. CRP düzeyi 1.0 – 3.0 mg./lt.
Yüksek risk 3.0 mg/lt üzeri

Unutmayın ki, bu risk düzeyleri, kesin ölçüler değildir. Çünkü yüksek CRP değerlerinin gerçek kalp hastalığı riski olup olmadığı ile ilgili anlaşmazlıklar mevcuttur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“CRP Testi Nedir? CRP Yüksekliği Neyi Gösterir?” üzerine 4 yorum

  1. Benim crp 88.9 çıktı dr bu konuyla ilgili hiçbirşey söylemedi bana bu ben tahlili görünce çok panşklesim bu ne anlama geliyor acaba 😔😔

  2. Ben hamileyim ve crp 54 ml dir.bu durumda ne yapmaliyim?

  3. Oğlum 2,5 yaşında,
    Devamlı seyreden yüksek ateşin sonucunda(3-4 gün).Direk doktara gittik.Herhangi bir müdehale yapılmaksızın doktorun yorumu ateş olur çocukta normal karşılanmalı salgın oldugunu söyleyerek takviye gıda(Mümessil ortaklığı)
    adı altında ilaçları yazdı.Ne yazık ki ateşimiz düşmedi.+3 gün daha ateş yüksek seyrine devam etti.ateş çıktı parol ateş çıktı nemli ılık bez diyerek devam etti.
    Doktor değişirerek başka bir özel hastaneye gittik hafta sonu oldugu için acil girişi ile direk serum verildi.
    O gün serumunda katkılarıyla ateş fazla yükselmedi atlattık derken sabah tekrar 40′ ateş.Bu defa diz altında her iki ayağında da sinek ısırıkları şeklinde 8-10 adet noktalar oluşmaya başladı.
    Ertesi gün için devlet hastanesi çocuk dr.dan sıra aldık o da müdehale yapılmaksızın yorumu fazla ek gıda (süt dilimi,çikolata vs) yememsi gerekli dedi.Ki öyle bir tüketimimizde olmadı.
    Sağolsun oda bir Parol yazdı ! ve cildiye uzmn. görürse daha faydalı olur diyerek bizi yönlerdirdi!

    Geldik 12.güne ateş son sürat devam ediyorrrr !

    Cildiye uzmn. elindeki telefonu bırakmaksızın kortizonlu bir krem yazarak günde 3 defa kullanın birşeyi kalmaz diyerek gönderdi.

    Krem çare olmadı acıları arttı ve artık ayaklarının üzerine basamaz oldu resmen çocuk gözümüzün önünde eriyordu ! ! !

    Kendi memleketimiz olan DENİZLİ’ye giderek Servergazi D.Hastanesi çocuk dr.Ayşe hanıma muayenede şikayetlerimizi kısaca dinleyerek direk kan tahlili yapılması gerektiğini söyledi ve tahlil yapıldı.
    crp= 8,32 kansızlıgımız var,bağısıklık sistemi tavanlarda ↑ ↓ değerler sapıtmış durumdaydı.

    17.Gün sonucu = oğlumuzun bağırsaklarındaki enfeksiyonu var ve buna bağlı alerjisi ilerleme göstermiş.
    Gereken antibiyotik ve alerjen ilaçlarını kullanmaya başlamamzı rağmen ateş seyrekleşerek bir haftanın sonunda geçti ve rahatladık Ayşe hocadan ALLAH Razı olsun.Oğlumuz sağlığına kavuştu zıpırlıklarına devam ediyor.

    Bu yazıyı yazmamdaki sebep crp’yi görüp internette olumsuz bilgileri okuyarak canınızı sıkmayın boş yere ! Doğru doktor doğru tedavi ile sorun çözülüyor.Bir baba olarak çok sıktım canımı !

    Sayın doktorlardan bir ricam…

    Her anne ve baba bilinçsiz değildir.Biz çocugumuzun ateşi 39 oldugunda ortalıgı karıstıranlardan değiliz ateş takibi yapıyoruz.39,5i görmeden panikde yapmıyoruz.
    Ama nedendir doktora gittiğimizde(sözüm işine saygı duyan doktorlara asla değil) Çocuktur ateşi olur geçer al sana ”Parol” al sana takviye demeyin arkadaş !

    Birde ailelere bir tavsiyem var nacizane;
    *Aşşa yukarı hepimizin evinde olan anlık ateş ölçerleri anlık yerine yarım saatte bir ve calibrasyon yaparak kullanın.
    *Boş yere doktorlarımızı meşgul etmiyelim.
    *İnternet çok güzel tamam ama kendinizi fazla int. kaptırmayın olmadık hastalıkları piskolojik olarak var aynısı falan demeyelim.Doktor kötü de olsa onların yorumlarına daha çok riayet edelim.
    *BİRDE BU ÇOK ÖNEMLİ !!! MHRS yada özel randevu alındıgında sırası gelmediği halde o kapının açılıp içeri girmeye çalışan GUNDİ’ler! var bunları şiddetle uyarın LÜTFEN! Sıra yemek hak yemekle aynıdır !
    İçimi döktüm vallahi allah acil şifalar versin.Umarım yardımcı olmuşumdur.

Yorum yapın

css.php