Reflüye Ne İyi Gelir Reflü Diyeti Nasıl Olur?

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Neden Olur? Reflü mide asidinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışıdır. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara sebep olur ve bu da yanma hissine yol açar.

Reflü Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

İlaç tedavisinin temel amacı, mide asidini azaltmaktır.

Mide Asitlerini Nötralize Eden Antasit İlaçlar; Amphojel, Maalox, Rolaids, Titralac,

Mide Asidi Üretimini Engelleyen Histamin H2 Blokerleri; Zantac,Tagamet, Axid, Pepcid

Proton Pompa İnhibitörleri; Prevacid, Prilosec, Nexium, Protonix

Reflüde Beslenme – Reflü Diyeti

Düşük karbonhidrat içerikli yiyeceklerle beslenmek ve şekeri az tüketmek reflü şikayetlerinin azalmasını sağlayabilir. Un ve şeker yönünden zengin yiyecekler tüketen kişilerde insulin direnci ve buna bağlı tepkisel kan şekeri düşüklüğü meydana gelmektedir. Yemek borusunun alt ucunun daralması parasempatik sinir sisteminin kontrolündedir. Hipoglisemi sebebiyle sempatik sinir sistemi aşırı uyarılınca yemek borusunun alt ucu yutma olmamasına rağmen genişler ve mide içindekiler geriye kaçar.

Reflü Olan ne Yememeli?

• Alkol, çikolata, nane

• Kafeinli içecekler ve portakal suyu gibi asitli ve gazlı içecekler

• Beyaz ekmek, makarna ve özellikle şeker gibi rafine edilmiş gıdalar.

• Domates ve domates sosları, mayonez, sirke, turşu ve konserveler, kremalı çorbalar

• Baharatlar, sosis, salam, sucuk, et suyu ve et suyu eklenmiş besinler, kuruyemişler

• Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler fazla yenmemeli

• Yağ oranı yüksek besinler mide boşalmasının gecikmesine neden olur. Yağlı besinlerin midede kalma süresi uzun olduğundan  yağlı yiyeceklerin sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanır.

Reflüye Ne İyi Gelir?

Asit reflüsü bireylere has değişik özellikler gösterdiğinden genellikle tedaviler de kişiden kişiye değişiklik göstererek, birine fayda sağlarken, bir diğerini rahatsız bile edebilir.

Meyan Kökü sindirim sisteminde yatıştırıcı etkiye sahiptir. Reflü semptomları ve mide ekşimesinde faydalı olabilir. Meyan kökü ( Glycyrrhiza glabra ) standardize ekstresi, Non-steroid anti-enflamatuar ilaçlardan kaynaklı mide hasarına karşı korunmasına yardımcı olabilir.

Slippery Elm (karaağaç) mide ekşimesini rahatlatmak için kullanılabilir. Koruyucu mukus üretimini artırır, fazla asit ve mide ülserine karşı korur. Çay, kapsül ve pastil olarak kullanılabilir. Dahilen kullanıldığında, Slippery Elm’in yatıştırıcı içerikleri özafagusun mukozası üzerinde yatıştırıcı, koruyucu bir kaplama oluşturur.

Aloe Vera Suyu bazı reflü hastaları için ideal çözümlerden biridir. Aloe vera suyu reflü gibi sindirim şikayetlerinde yardımcı olabilir. Fazla asitten zarar görmüş mide duvarına koruma sağlar

• Yemeklerden önce veya yemek sırasında alınan Bromelain Enzimi takviyesi reflü ataklarını önlemeye yardımcı olabilir.

Papaya takviyesi genellikle mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunların tedavisinde kullanılır. Bu enzimin, bazı insanlar üzerinde asit reflüsü semptomlarına çok iyi geldiği görülmüştür.

• Günde 2 defa alınan 400 mg  Kızılcık (Cranberry) takviyeleri asit reflü belirtilerinin artmasına yol açabilen bakterilerin gelişmesini önlemeye yardım edebilir.

• Rafine edilmemiş bir veya iki çay kaşığı Bal yatıştırıcı etki sağlayabilir.

Probiyotikler (Lactobacillus acidophilus ), sindirim sisteminde dengenin sağlamasına yardımcı olabilir.

• Yemeklerden sonra iyi çiğnenmiş birkaç Badem, asit reflüsünde rahatlama sağlayabilir.

Rezene ya da Papatya çayının sakinleştirici etkisi aynı zamanda asit reflüsüne de iyi gelebilir.

• Yemeklerden sonra yenen bir Elma asit reflüsünü teskin edebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php