Adet Gecikmesi Nedenleri. Adet Neden Gecikir? Adet döngüsü, bir adet kanamasının başladığı ilk günden diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süreyi ifade eder. Kadınların büyük bir bölümünde adet döngüsü 28 gündür. Adetlerin 21 günden daha kısa aralıklarla tekrarlamasına sık adet görme, iki adet arasındaki sürenin 35 günü geçmesine de seyrek adet görme denilir. Adetler sırasında aşırı kanamaların olması, adet görme süresinin uzaması, az kanamalı ya da kısa süreli adet görme ve ara kanamalar da adet düzensizlikleri olduğunu gösterir.
Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?
Normal adet döngüsü (siklüs) bir kadında 21 ile 35 gün arasında değişir. Bir adet döngüsünün 35 günden uzun sürmesi durumu adet gecikmesi olarak kabul edilir.
Adet Gecikmesi Nedenleri – Adet Gecikmesi Neden Olur?
• Kadınların bazı dönemlerde normal olarak adet görmeme durumları vardır. Fizyolojik amenore olarak ifade edilen bu durum, ergenlik öncesi dönemi, gebelik ve emzirme dönemini ve de menopoz dönemini kapsar.
• Adet kanamasının gecikmesi halinde ilk düşünülmesi gereken hamilelik olasılığıdır. Gebelik testiyle hamile olunmadığı tespit edilmişse adet gecikmesine yol açan nedenlerin araştırılması için muayene ve laboratuar tetkikleri yapılmalıdır.
• Gebelik dışında adet gecikmesinin çok sayıda sebebi olabilir. Hormonal faktörler, üreme organları ile ilgili hastalıklar, ağır stres, yumurtanın geliştiği folikülün çatlamaması, aşırı zayıflık ve dengesiz beslenme, ağır fiziksel egzersizler ve kürtaj sonrası rahim içi yapışıklıklar adet gecikmesine yol açar.
• Adet kanaması, hormon salgılayan çok sayıda salgı bezinin uyum içinde çalışması neticesinde olur. Bu salgı bezlerindeki herhangi bir düzensizlik adet gecikmesine yol açabilir.
• Bazı hormonal denge bozukluklarının ilk belirtisi adet gecikmesi şeklinde olabilir. Bu tür hormon bozuklukları arasında en fazla görülenleri ise polikistik over sendromu, tiroid bezi fonksiyon bozuklukları ve prolaktin hormonunun salgı bozukluklarıdır. Bu grup hastalıklar arasında adet düzensizliklerine en çok neden olan da polikistik over sendromu olarak bilinen sorundur.
• Tiroid bezinin az veya fazla çalışması sözkonusu olduğunda ya da prolaktin hormonu yüksekliğine yol açan hipofiz bezi hastalıklarında adet gecikmesi görülebilir. Hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu özellikle emzirme döneminde salgılanır. Prolaktin hormon yüksekliği olan kadınlarda adet gecikmesi ve göğüslerden süt gelmesi gibi belirtiler oluşur.
• Polikistik over sendromu, düzenli yumurtlama olmaması ve buna bağlı olarak adet düzensizliği ve vücutta erkeklik hormonunun artmasının yol açtığı belirtilerle kendini gösterir. Erkeklik hormonunun artışı sebebiyle deri yağlanır ve akneler meydana gelir. Dudakların üst kısmında ve yanaklarda tüylenme oluşur. Polikistik over sendromunda adet gecikmelerinden sonra oluşan yoğun ve düzensiz kanamalar görülür.
• Polikistik over sendromunda adet düzensizliğinin sebebi ovulasyon olmaması ya da ovulasyonun düzensiz olmasıdır. Ovulasyon (yumurtlama) olmadığında, progesteron salgısı da olmayacağı için adet gecikmesi görülür. Rahim iç tabakası kalınlaşır ve zamanla aşırı kalınlaşma neticesinde geç de olsa kanama oluşur. Ancak burdaki kanama, normal adetteki gibi düzenli ve normal miktarda değildir, fazla miktarda ve uzun süren adet kanamaları görülebilir.
• Ağır fiziksel egzersizler de adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle çocukluk döneminden itibaren ağır sporlarla uğraşanlarda yoğun olarak adet gecikmesine rastlanmaktadır. Bunun en önemli sebebi de vücuttaki yağ dokusunun gelişiminin, seconder seks gelişimini engelleyecek kadar az olmasıdır. Fazla ve ağır spor yapan genç kadınlarda, bu duruma beslenme bozukluğu da eklendiğinde östrojen azalır. Adet aralıklarının düzeni bozularak adet kanamasının hiç olmaması gibi bir durumla karşılaşılabilir.
• Strese nedeniyle normal adet düzeninin değişikliğe uğraması sıkça görülen bir durumdur. Bazen yoğun stres dönemlerinde adetin gecikmesi ya da sık olması ve aşırı kanama gibi sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yumurtalıklar, fiziksel ve duygusal streslerden etkilenir. Ancak bu düzensizlikler kalıcı olmaz. Beyin, güvenli ve rahat bir ortamda bulunduğunu algıladığında adet kanamalarını yeniden düzene sokar.
• Yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi etkenlerde adet gecikmesine sebep olabilir.
• Kürtajdan sonraki ilk adet genellikle 4 hafta sonra oluşur. Kürtajın yapıldığı gün adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir ve normalde kaç günde bir adet görülüyorsa o kadar süre geçtikten sonra ilk adetin olması gerekir. Ancak haftası büyük gebelerde kürtaj sonrası iki aya varan adet gecikmeleri olabilir. Bazen de rahmin iç bezlerinin aşırı kazınmasına bağlı hiç adet görememe durumu ortaya çıkabilir. Bu yüzden, kürtajdan 45 gün sonra adet görülmezse bir doktora gitmek yerinde olur.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Merhaba 19 ocakda adet olmam lazımdı ama olmadım goguslerimde hassasiyet oluştu sivilce hafif ağrı hepsini yaşadım ama adetim olmadı eşim korunuyor en son adet tarihim Aralık 22-27 en son adetimden sonra grib olmuştum Parol ve nurofen cold kullanmıştım acaba bu yüzden gecikmiş olabilir mi eczaneden test aldim sonuç negatif çıktı bu testler doğru cikarmi ne kadar güvenli bilmiyorum
4 ayda bir adet oluyorum neden olabilir
Nisanın 8 de adet oldum en son şimdi ise mayısın 28 daha adet olmadım nedeni nedir test yaptım hamile degilim zaten korunuyom
Meraba benim 4 aydır adetim gecikmeli geliyo 1 2 haftayı buluyo gelmesi bi de şu sıralar böbreklerim çok ağrı yapıyo tahmini bu sorunların nedeni nedir acaba doktora başvurulması gerekir mi
soğan suyu için hemen ertesi sabahi oluyorsunuz
Subat 22 side 28 bitti birdaha gelmedi piskolojik hap ve seker hapi kulaniyorum bide migren hapi evli diyilm 25 yasindayim daha napmicam bilmiyorum neden gecirki 35 gun oldu acaba gelirmi gelmez bilemiyorum stres cok var
Merhaba lar ben yaklaşık 50 gündür adet göremiyorum en son adetim 28 ocak ve tansiyon hastasıyım ilaç kullanıyorum migrenim var onda da ilaç alıyorum ataklarda şubat ayinda da girip oldum antibiyotik ve girip ilaçları kullandım bundan gecikme olurmu not kan testi yaptım negatif Hamilelik de yok
Bende iki aydir adet görmüyor um test yaptım negatif çıktı korkuyorum inşallah bi hastalığım çıkmaz 😢😢
Merhaba ben geçen ay ekim Ayının 23unde adet oldum bu ay adet olmadim hala yaklaşık 5 gün gecikti neden oldu bilmiyorum memelerimde 1 hafta önce ağrı vardı suan yok neden peki hamile olabilir miyim?
Merhaba benimde dün adet olmam lazımdı olmadım daha neden acaba
Hocam ben 20 nisanda kurtaj oldum ve mayis ayinda adetim normal geldi fakat haziran temmuz ve agustos aylarindan bu yana adetim gec gelip gec bitiodu şimdi ise 28 ağustostan beri kanamam devam ediyor korkuyorum buguntam 14.gunde ve hala devam ediyor bna yardimci olur musunuz?
hocam ben geçen ay oldum ama bu ay temmuzda olmadim ama sreyde takılı ma yine de endiseliyorum ve çok korkuyorum ama olacak gibi de ağrım var lutfen cevap
Meraba. 13 yasım var. 1 ay oldum 13 hazıran. Şımdı 15 temmuz hala olmadım. Nedenı lutfen yazın.
Ben 15 yasindayim 2 ay dir adet olmuyorum sadece beyaz akıntı var yardım edin bana ne yapmaliyim
Merhaba ben 22 yaşındayım 3 aydan fazladır hasta olmuyorum ve bu yüzden defalarca hastaneye gittim doktorlar bi sorun yok dediler ama neden olmuyorum bilmiyorum olduğum zaman da 3 gün kesiliyor kanamam yardımcı olursanız sevinirim
merabalar ben 2 aydir adet olamiyorum bunun sebebi nedir hic bir egzersizde yapmiyorum karnim agriyo ama adetvolamiyorum
Merhaba yaşım 43 hiç doğum yapmadım yoğun adet görürken doktorun verdiği ilaçltan sonra adet göremiyorum normalmi
Merhaba ben 4ay once dusuk yapdım.bu ayın 16da ılıskıye gırdım.23adetımdı olmadım.1haftadı olmuyorum ıkıtane test yapdım negatıv cıktı.qarnım ve basım çok arıyor sızce neden olur?
16 yasndayim en son eylüde adet oldum daha sonra olmadi neden acaba