Bel Kayması Belirtileri ve Bel Kayması Nedir? Bel kayması, omurga adı verilen kemik sisteminin birbirinin üzerine kayıp omuriliği sıkıştırmasıyla oluşan bir hastalıktır.
Bel Kayması Nedenleri
Bel kayması küçük yaşlarda düşme, darbe, ani çarpma, trafik kazası veya kadınlardaki ağır doğum gibi durumlarda omurganın yerinden oynamasıyla meydana gelir.
Bel Kaymasının Belirtileri
Yürüyüş sırasında sık sık durma isteği, bacaklarda uyuşma, yanma gibi belirtiler verir. İleri aşamalarda yürüyememe, belden aşağısını hissetmeme, idrar tutamama ve cinselliğin kaybına neden olabilir.
Bel kayması her yaştan insanda görülebilir.
Bel Kayması Tedavi Yöntemleri – Bel Kayması Ameliyatı Riskleri
Bu hastalığın tek tedavisi beli, titanyum vidalarla sabit hale getirip kaymayı önlemektir.
Bel kaymasında uygulanan vida ameliyatı bazı riskler içerdiği için birçok hasta bundan kaçınmaktadır. Ameliyatta vidaların yanlış bir yere iletilmesi, tam doğru yerlere konulamaması birçok hastanın istenilen seviyede iyileşmemesine ya da sakat kalmasına yol açabilmektedir.
Spineassist Robot: Uzmanlar bel kayması tedavisinde kullanılmaya başlanılan Spineassist Robot sisteminin bel kayması ameliyatlarında sakat kalma veya felç gibi riskleri bütünüyle ortadan kaldırdığını belirtiyorlar. Bu yöntemle vidalar bilgisayar desteğiyle tam yerine konulmakta ve böylelikle de risk giderilmiş olmaktadır.
Nasıl Yapılıyor?
Hastanın tomografisi ve düz filmleri çekilip, bilgisayar ortamına aktarılır. Bu veri vidaların hangi açıdan, nasıl gitmesi gerektiğini, hangi uzunlukta ve kalınlıkta vida kullanması gerektiğini belirler. Böylelikle de vidaların yanlış yönlere gitme riski ortadan kaldırılarak sakat kalma veya felç gibi durumlar önlenmiş olur.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
bel kaymalarının tedavisi; teknolojinin de desteğinin alınmasıyla ameliyatların başarı oranı oldukça artmıştır.ancak robotik sistem henüz ülkemizde yaygınlaşmadığı için cerrahın tecrübesi ameliyatın başarısını arttıran en önemli etkendir!